توزیع های لینوکس چیست ؟

توزیع های لینوکس

قبل از اینکه بتوانیم درک کنیم که توزیع لینوکس چیست، اول باید بدانیم خود لینوکس چیست. لینوکس یک سیستم عامل است. سیستم عاملی مثل ویندوز در اول کار باید روی همهٔ رایانه‌ها نصب گردد تا کاربر بتواند از منابع سخت افزاری و نرم افزاری آن استفاده کند. بدون سیستم عامل هیچ کاری روی رایانه نمی‌توان انجام داد. پس لینوکس هم مثل ویندوز یک سیستم عامل است، البته به صورت رایگان، متن باز و قدرتمندتر. حالا همین لینوکس را در نظر بگیرید که به دلیل اینکه متن باز است، یعنی کدهای منبع آن در اختیار هر شخص یا توسعه‌دهنده‌ای قرار دارد، هر کسی قادر است تغییرات مورد نظر خود را روی آن اعمال کند و با یک نام و مشخصات جدید آن را معرفی کند. به این شاخهٔ تازه از لینوکس یک توزیع (Linux distribution) گفته می‌شود.

سازمان‌ها و اجتماع‌های زیادی در دنیا تا به حال روی نسخه‌ای از لینوکس برای ساخت یک توزیع کار کردند و منجر به این شده که تعداد توزیع‌های لینوکس از صدها مورد هم تجاوز کند. عمده عامل رشد توزیع‌های لینوکس همین متن باز بودن و رایگان بودن لینوکس است. اصل لینوکس همان هستهٔ لینوکس است که روی این هسته بسته‌های نرم افزاری دیگری که آنها هم رایگان و متن باز هستند قرار می‌گیرد و در نهایت یک مجموعه نرم افزار مجتمع به نام توزیع لینوکس ایجاد می‌شوند. پس هم هسته و هم برنامه‌های دیگری که روی هسته قرار می‌گیرند همگی رایگان هستند.

از طرف دیگر کار به همین مجتمع کردن بسته‌های نرم افزاری روی هستهٔ لینوکس ختم نمی‌شوند. بلکه به دلیل بازمتن بودن تمامی کدهای برنامه‌ها، از جمله خود همین هستهٔ لینوکس، توسعه دهندگان امکان ایجاد تغییرات روی برنامه‌ها را دارند. پس همیشه مشارکت کنندگان کار را از ادامهٔ راه توسعه دهندگان قبلی شروع می‌کنند که این خود باعث رشد و پیشرفت چشمگیر دنیای لینوکس و متن باز شده است.

همین عوامل هستند که باعث ایجاد توزیع‌های زیادی از سیستم عامل لینوکس می‌شوند. ممکن است شما هم به عنوان یک توسعه دهنده، به این فکر بیافتید که یک توزیع دیگری از لینوکس ایجاد کنید که مثلاً تمرکزش روی اینترنت اشیاء (IoT) یا هر چیز دیگری باشد. به عنوان مثال همین الان ما توزیعی از لینوکس به نام کالی لینوکس داریم که تمرکزش روی هک و امنیت است.

روی ویکی‌پدیا مقاله‌ای وجود دارد که توضیحاتی پیرامون توزیع‌های لینوکس ارائه کرده است. روی این صفحه تصویری قرار گرفته که فهرست تمامی توزیع‌های لینوکس معروف به همراه انشعابات هر کدام را نمایش داده است. بد نیست نگاهی به آن بیاندازید. با مشاهدهٔ این تصویر می‌توان فهمید که مثلاً خیلی از توزیع‌های لینوکس از یک توزیع مادر با نام Debian منشعب شدند.

نکتهٔ بعدی این است که اختلاف‌هایی که روی بیشتر توزیع‌های لینوکس وجود دارد، در حد جزئی است. یعنی نباید نگران این موضوع بود که اگر کار کردن با یک توزیع از لینوکس را یاد بگیرید، برای کار با توزیع‌های دیگر باید چه کار کرد؟ اگر به یک توزیع از لینوکس مسلط شوید، تسلط روی توزیع‌های دیگر زمان زیادی از شما نخواهد گرفت. اصول کار همهٔ آنها یکی است. ولی در کل علاقه‌مندان به لینوکس معمولاً یک توزیع محبوب برای خود دارند. هر چند که ممکن است که برای کارها و پروژه‌های خود توزیع‌های متفاوتی را در نظر بگیرند. شما هم همین که کم کم دانش‌تان راجع به لینوکس زیاد شد، متوجه خواهید شد که چه نوع توزیعی را برای چه کاربردی باید انتخاب کنید.

لینوکس دنیای جذاب و بسیار وسیعی است. اگر بدانید که در چه حوزه‌هایی می‌توان از آن استفاده کرد و چه کارهای بزرگی می‌توان با آن انجام داد، قطعاً شما هم به آن علاقه مند خواهید شد.

آوریل 20, 2021 Webnolog بدون دیدگاه

0 دیدگاه

دیدگاه تان را ارسال کنید.

ایمیل شما منتشر نخواهد شد!