کار با سرور لینوکس با Cockpit

کار با سرور لینوکس با Cockpit

کار کردن با سرور لینوکس، یعنی کار کردن با خط فرمان سرور لینوکس! یعنی همیشه در محیط سیاه رنگ ترمینال (پایانه) بودن. این کار هر چند که برای لینوکس دوستان یعنی لذت؛ اما ممکن است برای خیلی از افراد سخت باشد. یا حتی با وجود استفاده از یک ابزار دیگر، حرفه‌ای‌ها هم بتوانند در زمان خود صرفه جویی نمایند. پیشنهاد ما این است که اگر علاقه مند به کار کردن درون یک محیط گرافیکی روی مرورگر به جای خط فرمان لینوکس هستید، حتماً Cockpit را امتحان کنید. Cockpit برای راحت کردن امر مدیریت و پیکربندی سرور لینوکس ساخته شده که همه به رایگان قادرند از آن استفاده نمایند. حالا در ادامه جوانب بیشتری از این نرم افزار را با هم بررسی خواهیم کرد.

کاک پیت نرم افزار سبکی است، که هنوز همچنان در حال توسعه و افزوده شدن امکانات بیشتر به آن است. معمولاً افرادی که از خط فرمان لینوکس هراسان هستند از آن استقبال خواهند کرد. البته به مانند هیچ نرم افزار دیگری جای خط فرمان لینوکس را نمی‌تواند به طور کامل بگیرد!

اگر یک سرور لینوکس داشته باشید که روی آن فقط همین یک سیستم عامل نصب شده باشد، اولین و سخت‌ترین راه برای بهره برداری از آن پیکربندی توسط خط فرمان است. این کار هر چند که شدنی است، اما به دلیل زمان‌بر و سخت بودن، حتی حرفه‌ای ها هم معمولاً این روش را انتخاب نمی‌کنند. مثلاً فرض کنید قصدتان راه‌اندازی سایت‌های شخصی روی سرور لینوکس است. باید دستی پیکربندی‌های شبکه و اولیهٔ سرور را انجام دهید. سرویس وب و DNS را نصب و پیکربندی کنید. سپس دیگر سرویس‌های روی سرور را هم بررسی کنید که با هم هماهنگ باشند. همیشه هم باید بررسی کنید که آخرین نسخه از بسته‌های نرم افزاری نصب شده باشند و با بررسی گزارش‌ها اگر ایرادی یافت شد، سریع برطرف کنید.

همانطور که می‌توان حدس زد، با مطالعهٔ همین توضیحات می‌توان فهمید که مدیریت و کار کردن با سرور لینوکس بدون هیچ نرم افزار واسطی چقدر کار سختی است! به همین دلیل نرم افزارهایی با عنوان کنترل پنل ساخته شدند که مسئولیت خیلی از کارهای روی سرور را بر عهده بگیرند. این کنترل پنل‌ها سرور خام را تبدیل به بستری می‌کنند که با کمترین انرژی هر کاربر روی سرور بتواند فعالیت مورد نظر خود را داشته باشد. عمده زمینهٔ کاری کنترل پنل‌ها هم مربوط به خدمات میزبانی سایت می‌باشد. البته پیکربندی‌های اولیه و مهم سرور را هم انجام خواهند داد.

به غیر از کنترل پنل میزبانی فضای سایت، نوع دیگری از کنترل پنل وجود دارد که فقط برای پیکربندی و رصد میزان استفاده از منابع سیستم می‌توان از آن استفاده نمود. نرم افزار Cockpit در این گروه جای می‌گیرد. با Cockpit خیلی راحت می‌توان با سرور لینوکس کار کرد، بدون اینکه فقط درگیر با خط فرمان باشیم! هر چند که ابزاری به قدرتمندی خط فرمان وجود ندارد. اما کارهای روزمره و تکراری را اگر بتوان با ابزار ساده‌تری انجام داد، بهتر است.

این ابزار ساده همان محیط گرافیکی در مرورگر وب است، که Cockpit از آن بهره می‌گیرد. حالا با نصب و فعال کردن این نرم افزار روی سرور لینوکس، کافی است مرورگر را باز کنیم و آی پی سرور را به همراه پورت ۹۰۹۰ وارد کنیم. صفحهٔ ورود را می‌بینیم که با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور یکی از کاربران سرور قادریم وارد محیط نرم افزار با همان دسترسی‌های شخص کاربر شویم. حالا می‌توانیم تنظیمات شبکه، سرویس‌ها، زمان و تاریخ، دیوار آتش، کاربران، گزارش‌ها، سخت افزارها، منابع ذخیره سازی، مجازی‌سازها و … را انجام دهیم.

Cockpit یک کار دیگر هم انجام می‌دهد؛ اگر قصد آموزش سرور لینوکس هم داشته باشید، زمانی که Cockpit را یاد بگیرید و با آن کار کنید، کم کم روی مفاهیم لینوکس هم تسلط خواهید یافت. برای آموزش Cockpit به شما پیشنهاد می‌کنیم بستهٔ آموزش جامع این نرم افزار را تهیه کنید و طبق دروس آن پیش روید.

سپتامبر 19, 2020 Webnolog بدون دیدگاه

0 دیدگاه

دیدگاه تان را ارسال کنید.

ایمیل شما منتشر نخواهد شد!