اطلاعیه ورود به cPanel و WHM ؛ کلیک کنید!

چطور ارسال اسپم از هاست را ایرادیابی کنیم؟ پرینت

  •  0

گاهی اوقات ممکن است به طور ناخواسته از روی هاست شما و اکانت‌های ایمیل روی آن اسپم یا ایمیل‌های تبلیغاتی و ناخواسته به افراد مختلف در سرتاسر جهان ارسال گردد! در این حالت به دلیل عدم رعایت موارد امنیتی روی سایت و یا روی رایانهٔ شخصی خود، فضای میزبانی شما آلوده شده است و مورد سوء استفاده قرار گرفته است! در این حالت باید هر چه سریعتر نسبت به رفع ایراد اقدام کنید.

نشانه‌های بروز یک چنین مشکلی از این قرار است:

  • ممکن است ایمیل‌هایی را دریافت کنید که از سرور سایت شما ارسال می‌شوند که به شما می‌گویند که مثلا فلان ایمیل به نشانی‌ای که ذکر شده است نتوانسته است ارسال گردد. این ایمیل به زبان انگلیسی است. اما اگر کمی با دقت بیشتری آن را بررسی کنید، حتی دلیل این پس زدن ایمیل ارسال شده از طرف اکانت‌های ایمیل شما را هم به شما گفته. مثلا وقتی ذکر شده که rejected per SPAM policy یعنی سرور مقصد از پذیرش ایمیل شما به دلیل اسپم تشخیص دادن آن، امتناع کرده است.
  • اگر دسترسی WHM دارید (یعنی نمایندگی هاست سی پنل تهیه کردید یا مدیر کل سرور هستید) با رفتن به قسمت Mail Delivery Reports و کلیک روی دکمه Run Report ایمیل‌هایی که به مقصد نرسیدند را می‌توانید ببینید و علتش را هم از همین جا بررسی کنید. حتی اگر ایمیل‌هایی هم ارسال شدند و به مقصد هم رسیدند، ولی نشانی گیرندهٔ آنها برای شما آشنا نیستند هم باید شک کرد و بررسی‌های بیشتری را انجام دهید.
  • اگر دسترسی cPanel دارید باید به بخش Track Delivery رفته و همین کار را انجام دهید. به طور پیش فرض در این قسمت فقط تیک گزینهٔ Show Failures خورده است. به این معنا که فقط ایمیل‌هایی که ارسال نشدند و با شکست روبرو شدند را می‌توانید ببینید که در ستون Result علت را تا حد بسیاری می‌توان پیدا کرد. اینجا هم اگر اسمی از Spam آورده شده و یا گفته که ایمیل مقصد یافت نشد، باید شک کنید که از روی هاست شما اسپم ارسال می‌گردد.
  • آخرین نشانه این است که وقتی قصد ارسال ایمیل‌های حتی بدون مشکل و غیراسپم هم دارید، به دست گیرنده نمی‌رسد. احتمالاً در این حالت مشکل خیلی بحرانی شده است است که سرورهای دریافت کنندهٔ ایمیل به طور کامل ارسال‌های شما را پس می‌زنند. حتی ممکن است کل آی‌پی هاست و یا سرور شما را از فهرست سیاه (Black List) خود قرار داده باشند که در آموزش‌های دیگر مرکز آموزش وبنولوگ به طریقهٔ برطرف کردن آنها اشاره کردیم. البته قبل از آن حتما باید از ارسال‌های اسپم جلوگیری کنید.

جلوگیری از ارسال‌های ایمیل اسپم

اولین دلیلی که می‌تواند باعث بروز مشکل ارسال اسپم بدون اطلاع شما گردد، این است که رمز عبور اکانت‌های ایمیل شما لو رفته است. خیلی از اوقات پیش آمده که مشتری یک اکانت ایمیل ساخته، و با استفاده از نرم افزار روی رایانهٔ شخصی و یا گوشی خود به اکانت ایمیلش متصل شده است. اما به دلیل عدم رعایت موارد امنیتی روی رایانهٔ شخصی، رمز عبور اکانت ایمیل لو رفته و هکر از راه‌دور شروع به ارسال ایمیل‌های اسپم به صورت انبوه کرده است.

در این حالت راه‌حل این است که هر چه سریع‌تر رمز عبور تمامی اکانت‌های ایمیل‌تان را تغییر دهید و از رمزهای ساده به هیچ عنوان استفاده نکنید! حتی بهتر است رمزهای عبور اکانت اصلی سی‌پنل و حتی موارد دیگر مثل دسترسی‌های FTP را هم تغییر دهید. برای هر کدام از رمز‌های عبور پیچیده و غیرقابل حدس استفاده کنید که نرم افزارهای مدیریت رمز عبور مثل KeePass می‌تواند بهترین راهکار باشند.

دومین دلیل ارسال اسپم از روی هاست شما این است که خود سایت شما هک شده. یا حمله‌ای روی سایت شما ایجاد شده است که سایت مدام در حال ارسال ایمیل‌های ناخواسته است. مثلا صفحهٔ ثبت نام سایت شما به صورت عمومی در اختیار همگان بدون کد امنیتی قرار دارد. در این حالت ربات‌های اینترنتی می‌توانند ثبت‌نام‌های مکرر را انجام دهند و در این میان ایمیل‌های ناخواسته‌ای به نشانی ایمیل شما و ایمیلی که آنها وارد می‌کنند ارسال می‌گردد.

اگر هم که سایت هک شده باشد، هکر با گذاشتن یک اسکریپت یا کد روی هاست از راه دور اقدام به ارسال اسپم، که معمولاً ایمیل‌های تبلیغاتی هستند می‌کند.

برای حل این مشکل هم ابتدا باید تمامی رمزهای عبور مرتبط با سایت خود را تغییر دهید و سپس اقدام به پاکسازی سایت خود با فایل‌های بدون مشکل کنید. تا اگر در جایی از سایت کد مخرب وجود داشت حذف گردد. اگر از قبل از سایت خود بکاپ دارید می‌توانید آن را بازگردانی کنید. در گزارش‌های ارسال ایمیل از روی هاست شما ممکن است رد پایی از فایلی که در حال ارسال اسپم هست مشاهده نمایید. که به شما در پیدا کردن و رفع مشکل کمک می‌کند. تنظیمات سایت را هم حتما بررسی کنید که مشکلی در جایی وجود نداشته باشد. مثلا کاربر غیرمجازی روی سایت تعریف نشده باشد. به هر حال این مرحله بسته به نوع نرم افزار مدیریت سایت شما متفاوت است.

با انجام موارد بالا، اگر طبق آموزش‌های دیگر آی پی سایت‌تان را بررسی کردید و مشخص شد که آی پی سرور شما Black List شده است، حتما باید طبق آموزش‌های مربوطه مبادرت به حذف آی پی در لیست مورد نظر نمایید.

فراموش نکنید که همیشه پیشگیری بهتر از هر درمانی است. رعایت موارد امنیتی خیلی در جلوگیری از بروز مشکلات بعدی جلوگیری خواهد کرد. ما در دسته بندی امنیت، مقالات آموزشی خوبی برای شما منتشر کردیم که بد نیست آنها را هم مطالعه نمایید.


آیا این پاسخ به شما کمک کرد؟

« برگشت